x
480x680-100tlpng1.jpg (187 KB)74Z1V

Kruvasan: Tarihin Katlı Sayfaları

14 Ocak 2021
Kruvasan: Tarihin Katlı Sayfaları

Kruvasan tarihinin katlı sayfaları! 

Kahvaltıların efsanesi, doyurucu ara öğünlerin efendisi, kahvenin en kadim dostu ve tatlı kaçamakların ta kendisi; Today Kruvasan ile bu lezzet hayatımıza nasıl girdi, ne yollardan geldi, kat kat hamurunun yarattığı enfes görüntüsünün arkasında ne gibi bir hikaye var, hep birlikte bakalım istedik ve mini bir araştırmaya tutulduk. Meğer ne efsaneler yatıyormuş o katların arasında… 

Dilerseniz önce kısaca Kruvasan nedir bir bakalım: 

Kruvasan, 

Fransızcada ay anlamına gelen Croissant, tereyağı ve kat kat milföy hamurundan oluşan mükemmel bir lezzettir. Avrupa’nın birçok şehrinde özellikle Fransa’da kahvaltılarda mutlaka kruvasan çeşitlerini görürsünüz. Türlü türlü yemekleri, çok farklı tarzları ve tatları vardır kruvasanın. En güzeli de kahve yanında yenendir. 


Memleket Neresi Kruvasan? 

Rivayete göre kruvasanın 13. Yüzyıl da ​Avusturya'da çeşitli şekillerde yapıldığına dair tarihi deliller var. Adamlar resmen kruvasan aşkını dağlara taşlara kazımış. :) Biz de siz bu sevdadan mahrum kalmayın diye her gün paketlerce kruvasan üretip evlerinize yolluyoruz. :P 

Bu vazgeçilmez lezzeti en çok Fransızlar sevmiş. Belki Avusturyalılar gibi aşklarını dağlara, taşlara kazımamışlar ama onlar da geri durmayıp Fransa’nın ulusal yiyeceği olarak kabul etmişler kruvasanı. Sizinki de ne aşkmış be romantik Fransızlar, ​Today Kruvasan lezzetini tadınca, konuya Fransız kalan Fransızlar… 

Siz de bizim gibi ‘’Peki Kruvasan Avusturya’dan Fransa’ya nasıl gelmiş?’’ diye bir meraka tutulduysanız eğer dindirelim merakınızı: Avusturyalı bir subay olan August Zang isimli abimiz herhalde Fransızlarda hamur işine dair bir yatkınlık görmüş olacak ki Paris’te fırın açmaya karar verir. O fırından çıkan hilal şekilli Viennoiserie (Viyana Usulü) olarak bilinen kruvasan ile bu lezzet dünya çapında tanınmaya başlar.



Bonus Bilgi: 

Avusturyalıların bulduğu kruvasan’ın tarihi Osmanlı savaşlarının çok olduğu 17. yüzyıla dayanır. 1683 yılında Osmanlı ile Avusturya arasında gerçekleşen o meşhur kuşatma sebep oluyor kruvasan, yani ay çöreğinin doğuşuna. Kuşatmanın hararetli olduğu günlerden birgün Osmanlı ordusu suların altından tünel kazarak içeriye sızmak istemiştir. Tünel kazılırken kazma seslerini duyan Avusturyalı fırıncılar derhal askerlere haber vermiş ve kuşatmanın önüne geçmişlerdir. Kutlamalara özel olarak bu olayın anısını yaşatmak isteyen fırıncılar Osmanlı sancağındaki hilalden esinlenerek bugünün ünlü Kruvasanını üretirler. 

Bu konu ile ilgili farklı farklı rivayetler de mevcuttur. 


Tarihini öğrendik peki ya lezzeti? 

Yemeyenleriniz varsa eğer neler kaçırdığının farkında değil, kat kat hamuru, miss gibi tereyağı kokusu, iç kreması ile canımız kruvasan. Aslında ucundan kahvaltılarda bayılarak tükettiğimiz açmaya benziyor, en büyük farkları kruvasanın sadece tereyağı ile yapılıyor olması. Genellikle kahve ile tüketilen kruvasanın çeşitleri ise içi krema dolgulu hamur işi severlerin, duyunca bayram edeceği türden. 5 farklı türden krema lezzetini içinde barındıran Fındık Kremalı, Çilek Kremalı, Kiraz Kremalı ve Vanilya Kremalı, Fındık Kremalı ve Vanilya Kremalı son olarak Kiraz Kremalı Today Kruvasanlar her damak tadına hitap edercesine çok çeşitli ve çok lezzetli. 70 adet hatta, 700 Ton üzerinde üretim kapasitesiyle yılda 200.000 Ton üretim yapabilen fabrikamızla tatlı anlarınızda yanınızda olmaya devam ediyoruz. Kruvasan ve daha bi dolu özel lezzeti tadabilmeniz için sizleri Elvan Online’a veya Elvan Fabrika Satış Mağazalarına bekliyoruzz! 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.